10 Kasım 2014 Haftası EURO DOLAR Tahminleri

3:19 AM | , ,

Geçtiğimiz hafta yine dolar için iyi euro için ise oldukça sıkıntılı geçti. Altın dört senedir gördüğü en düşük fiyat seviyelerinden zayıf bir toparlanma gerçekleştirirken Euro/Dolar paritesi de 2012'den beri gördüğü en düşük seviyeleri test etti. Aşağıdaki Haftalık Euro Dolar grafiğinde de gördüğümüz gibi Euro'ya 1.2114 seviyesinin üstünde sağlam destek olan bir fiyat formasyonu yok.

2012 yazında gördüğümüz 1.22 nin altındaki dipten sonra parite çok da ikna edici olmayan bir yükselen kanal içerisinde 1.40 seviyesini test etmişti. Ancak bu dönem zarfında 1.2740 seviyesinde 3 defa test edilen güçlü bir destek oluşturduğu görünüyordu. Bu destek Ağustos 2014'de tekrar aşağı yönlü test edildi ancak tepki alımları ve ABD'deki toparlanmanın henüz daha ikna edici bulunmaması nedeniyle parite kendini kısa zamanda tekrar 1.2740 seviyesinin üstüne attı. Ancak 21 ve 29 Ekim'de tekrar test edilen bu kritik seviye 29 Ekim'de ikna edici şekilde aşağı yönlü kırıldı. Şu aşamada haftalık tablodaki fiyat hareketlerini FED (quantitative easing'e son vermesi) ve AMB'nin (parasal genişleme sinyalleri vermesi) politikaları ile eşleştirince Euro/Dolar paritesinin orta ve uzun vadede 2012 diplerini test edeceğini düşünmek mümkün. Daha kısa vadeli pozisyonlar için ise günlük grafiğe bir göz atalım bakalım neler var.

2014 yazından beri içinde olduğumuz alçalan fiyat hareketi güvenilir bir kanal oluşturmadı. Yaz aylarında nispeten düşük volatiliteyle güç kaybeden parite son haftalarda aşağı yönlü momentum kazanmaya başladı. Şu aşamada tahmin edilebilir bir tepki alımı için yeterli bir taban oluşmuş gibi durmuyor. Açık seçik bir kanal tanımlayamadığımız için oldukça riskli bir konumdayız. Perşembe günü 1.2370'den gelen tepki alımları fiyat hareketini tersine çevirmek için yeterli olmayabilir. Açıkçası eğer Cuma günü ABD'den nispeten olumsuz istihdam verileri gelmese sebest düşüş devam edebilirdi. 1.2414'de olduğu varsayılan orta dönemli destek o kadar kolay parçalandı ki bu seviye civarında gelen stop loss satışlarıyla nasıl başa çıkılacağını kestirmek zor. Cuma akşam saatlerinde gelen toparlanma ile 1.2440'daki desteğin üzerinde kapanış gerçekleşmesi zarardaki alış pozisyonlarını biraz daha olumlu bir seviyeden kapatmak için fırsat yaratabilir. Şu aşamada alış yönünde pozisyon almayı tavsiye etmiyorum. Saatlik tabloda ne kadar güçlü olacağını pek de kestiremediğim 1.2470 eski destek bölgesi şu anda direnç seviyesine dönmüş durumda. Eğer bu seviyedeki direnç güçlü olursa 1.24 altını tekrar test edebiliriz. Eğer bu direnç yeteri kadar güçlü değilse 1.25 psiklojik sınırını deneyecektir parite. Ben yine de bunun ancak satış ya da zarar kesme amaçlı olarak değerlendirilecek fırsatlar olarak algılanması gerektiğini düşünüyorum. Bu hafta için Euro/Dolar'a dikkatli ve temkinli yaklaşmakta fayda var. Büyük ihtimalle alış yönlü ralliler kısa ömürlü olacaktır. 

0 comments :

Post a Comment