Ham Petrol Fiyatları - Temmuz Ağustos 2016

12:36 AM | , , , , ,

Petrolde neler oluyor? Büyük Britanya'nın -Avrupa Birliğinden çıkma referandumunda birlikten çıkma yönünde oy kullanması ilk aşamada petrol fiyaltarını olumsuz etkiledi. Buna ekonomik belirsizlik kadar risk iştahı düşen spekülatörlerin garantici davranarak Altın ve USD'ye hücum etmeleri de sebep oldu. Ancak 46 dolar desteğini test eden petrol Venezuela ve Norveç'deki üretim problemleri ile 29 Haziran akşam saatlerinde 50 dolar psikolojik sınırını test etti. 29 haziranda açıklanan stok verileri de fiyat yükselişinde etkili oldu. Beklentilerin çok dışında olmasa da stoklarda azalma fiyatları pozitif yönde etkiledi. 30 Haziran 2016 sabah saatlerinde, yani ben bu yazıyı yazarken 49.45 USD civarında yön arayışı halinde. Peki o zaman ne yapmak lazım. Şimdi bir kaç farklı yatırmcı profili için tavsiyelerde bulunayım.


1 - Risk seven yüksek sermayeli yatırımcılar: Yüksek sermayeli derken delicesine iyi fonlanmış bir hesaptan bahsetmiyorum. Sadece toplam yatırımının küçük bir kısmı ile işlem yapma lüksü olan, en önemlisi de bu disipline sahip yatırımcılardan bahsediyorum. Petrol her zaman volatilitenin çok yüksek olduğu bir pazar. Bu da risk alan yatırmcı için bol kazanç demek. Ama aynı zamanda fiyat hareketliliği özellikle kaldıraçlı işlemlerde büyük kayıp riski de demek. Eğer Temmuz başında 50.12 teknik direnç hacimli ve günlük kapanış bazında aşılmaz ise petrol 46 - 50 dolar bandında git gel yapmaya devam edecek gibi duruyor. Eğer yüksek volatiliteden korkmuyorsanız. 45.80'in üstünde alış, 49.80-50.12 aralığında da satış yapabilirsiniz. Yüksek hareketlilik olacağı için çok yakın stop-loss koymamak gerekir. Anlık oalrak 50 doların üstüne ya da 46 doların altına inebiliriz. Günlük kapanış direnç ve desteğin üstünde/altında olmadıkça işleme tutunmaya devam edebiliriz. Burada maksimum bir-iki günlük pozisyonları hedeflemek iyi olabilir. 49.50'den satıp 46.00 dolardan geri almak ve bunu bir ay içinde iki üç defa tekrarlamak gerçekten de çok keyifli olur.


2 - Uzun vadeli düşünen yatırımcı: Eğer SWAP'sız bir hesabınız varsa tek dert etmeniz gerekn roll-overlar olacak. Petrol süreli kontratlarla işlem gören bir piyasa olduğu için Foreks şirkelteri kontrat bitimlerinde sizi bir sonraki kontrata taşır. Aradaki fiyat farkını da size roll over olarak yansıtır. Bu Meta Trader 4 platformlarında SWAP olarak gözükecektir. Uzun vadede lehinize ya da aleyhinize olmaz. Petrol'de genel kanı arz/talep dengesinin oluşmaya başladığı yönünde. Bu da yaz sonunda 60 dolarlı fiyatların konuşulmasına neden oluyor (Bu konuyu Petrol 60 dolar olur mu yazımda kısaca tartışmıştım). Tüm yaz boyunca fiyatlar yükselmeyecek elbette, ancak 43 dolar seviyesine olabilecek geri çekilmelerde sınırınızı fazla zorlamadan buy-hold pozisyonu alabilirsiniz. Şimdi bu uzun vadeli bir kanalın alt sınırı demek ve kısa vadede ciddi bir yükseliş geçekleşmeyebilir ama şu aşamada fiyatların en azından 48-49 dolar seviyesine tekrar geleceğini bildiğimiz için eğer bu işlemi biraz elinizde tutacak semayeniz varsa akıllıca olabilir.


3 - Genel görüşler: Petrol şu anda iki farklı kanaldan hangisinde kalacağına karar vermeye çalışıyor. Aşağıdaki grafikte göreceğiniz gibi ilk olarak 2016 şubatında oluşmaya başlayan yükselen trend kanalımız var. Bu kanal içinde 2016 yılında petrol fiyatları neredeyse yüzde 80 artış gösterdi. Ancak 50 doların üstünü defalarca denememize rağmen kalıcı olarak aşamadık. Geri çekilmelerde ise 46 dolar çok kuvvetli bir destek olarak ön plana çıktı. Yani yükselen kanalın 46-50 yatay kanalına dönüşme ihtimali var. Ben şahsen yatay kanallarda işlem yapmayı tercih ettiğim için bu ihtimal bana çok cazip geliyor ancak şunu unutmamak lazım ki arz fazlası devam ediyor ve Nijerya ve Venezuela çok ihtiyaçları olan dövüz geliri için sorunları bir şekilde çözüp üretimi arttırı, Norveç de grev işini çözerse fiyatlar üzerinde ciddi bir baskı oluşabilir. Bu durumda da kanaldaki ilk duraklama noktamız olan 43 dolar civarı yine kuvvetli bir destek noktası olacak. Yakın zamanda 2015'deki fiyat çöküşüne benzer bir düşüşü beklemek gerçekçi değil.

0 comments :

Post a Comment