Petrol'ün Varil Fiyatı 60 Dolar olur mu?

2:19 AM | , , ,

Petrolün aylar süren düşüşü sona erdi mi? Şubat 2016'dan bu yana gözlediğimiz yükseliş geçici bir tepki alımından daha fazlası mı? Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanı'nın yaz ayları için öngördüğü 60 USD/Varil fiyatı aşırı iyimser bir umuttan ibaret mi yoksa? Bu yazıda gelin 2016 yazı için petrol fiyatlarında etkili oalcak faktörler neler ona bakalım.

1- Üretim şokları devam edecek mi?

Son bir kaç ayda petrol fiyatları için mükemmel fırtına şartları vardı diyebiliriz. Kanda'da orman yangınları, Nijerya'da boru hatlarına sabotajlar, Venezuala'da elektrik kesintileri ve iç karışıklık...Son iki ayda günlük petrol üretiminden yaklaşık olarak 3.5 milyon varil çıktı. Nijerya'nın petrol üretimi yüzde kırktan fazla düştü, Venezuala'da üretim kesintili olarak sürüyor, Kanda ise yangından etkilenen bölgelerde üretime kademeli oalrak yeniden başlıyor. Şu anda Nijerya'da şiddetin durulması yönnüde güçlü bir işaret yok. Venezuala ise ağır ağır bir halk darbesine doğru gidiyor. Kanada üretime devam etse ve İran'da günlük üretimin arttırmaya devam etse bile Amerika'da aktif kuyu sayısı azalmaya devam ettiği sürece petrol arz/talep dengesinde son iki seneye damgasını vuran aşırı arz fazlası olmayabilir. 2 haziran 2016'daki OPEC toplantısında ise üretimi kısmak konusunda bir karar çıkması öngörülmüyor. 

Sonuç: Fiyatları 26 doalra kadar çeken arz fazlası hala devam ediyor ama 2015'in ikinci yarısındaki muslıklardan petrol akıyor hadi petrolde yıkanalım modunda değiliz artık. Belli bir arz talep dinamiği oluşmaya başladı. O yüzden tekrar 30 doalrlara doğru hareket zor gözüküyor ancak üretim miktarı fiytları kalıcı şekilde zıplatacak kadar düşük değil. Yazın 60 doalrları görmnek için talep tarafından da destek gerekiyor.

2 - Talep ne olacak abicim talep?

Küresel ekonominin hızlanması tahmin edilenden daha yavaş oluoyr. Avrupa Birliği bir türlü kalıcı toparlanma işaretleri gösteremiyor. Çin ekonomisi ciddi problem işaretleri veriyor ve ABD 2015'deki faiz artışlarından sonra biraz tedirgin. Petrol talebini arttıran iki unsur var. Hindistan'ın yüzde 7.6 seviyesindeki büyüme hızı (petrol talebindeki artışın yüzde 30'u Hindistan kaynaklı), ve ABD'deki rafinerilerin ucuz petrolü fırsat bilip rafine üretimini arttırmaları. Kış çok soğuk olmadığı için Fuel Oil stokları zirve yaptı ama yazın Benzin talebinin iyi havalar nedeniyle çok artabileceği düşünülüyor. Ancak Arjantin yakın zamanda petrol ithalatına olan bağlılığını azaltmak amacıyla yatırım eksikliği nedeniyle azalan petrol üretimini arttırma kararı aldı. Bu bir yandan global üretimi arttırırken bir yandan da önemli bir pazarın net alıcı pozisyonundan çıkması anlamına gelecek. Elbette bu aydan gelecek aya etkilemeyecek bir karar ancak petrol üzerindeki stratejik kararları etkileyecek. 

Sonuç: Talep artışı beklendiği kadar yüksek olmayabilir. ABD'de rafineriler kış boyunca rekor düzeyde yakıt ve benzin üretimi yaptılar. 50 doalr üzerindeki fiyatlarda enerji talebini karşılamak için pahalı rafine ürün yerine stoklara yönelebilirler. Hindistan büyümeye devam etse de AB ve ABD talebi artmadıkça talebin önemli bir sıçrama yapması zor.

3 - İşin teknik analiz tarafında neler oluyor?

Haftalık grafikte RSI ve STOCHASTIC osilatörler "aşırı alım" sinyali vermek üzere ancak MACD pozitife geçiş yaptı ve yükselen bir trend çizgisi var. 50 USD/Varil civarında ciddi bir direnç var ve MACD pozitife doğru geçiş yapsa bile RSI ve STOCH daha uzun sürecek bir yükseliş trendinde zorlanacak gibi duruyor. Günlük grafikte ise yine aşırı alımda sinyalini almak üzereyiz ve MACD de sat sinyali vermek üzere. Eğer önümüzdeki beş altı seans içinde yukarı doğru bir kırılma yaşamaz isek teknik olarak sat sinyali alacak gibiyiz. Özellikle 2 haziran'daki OPEC toplantısından çok olumlu bir karar çıkmazsa kısa vadeli bir şok yaşayabiliriz. 46 doalr ile 43 dolar arasındaki bölgede çok ciddi destek oluşmuş durumda. Talepte meydana gelecek ani bir düşüş gündeme gelmedikçe 43 doların altını yakın zamanda görmemiz zor. 

SONUÇ: 50 dolardaki direnç ve 46-43 aralığındaki destek kısa vadeli işlemler için kullanılabilir. 50 dolar civarında shor pozisyon alırsanız ya çok iyi marjininiz olsun ya da 50.25 - 50.30 civarlarına stop-loss koyun. Bir önceki zirve olan 50.20 yi hacimli aşarsak 2015 yazında test edilen 57 USD civarına kadar ciddi direnç yok, bol bol zarar edebilirsiniz. 46-43 aralığındaki bölgeye doğru geri çekilmelerde yine akıllıca stop-loss emirleri ile long pozisyon alabilirsiniz.  

0 comments :

Post a Comment