Altın ve Gümüş Fiyat Analizi - Göründüğünden daha karmaşık bir uğraş

4:02 AM | , , , ,

Değerli metaller her zaman için insanların aklında olan yatırım araçlarındandır. Özellikle altın ve biraz daha düşük ölçekte olmakla birlikte gümüş özellikle ekonominin kötü gittiği, bankalar güvenin azaldığı dönemlerde yatırımcılar için güvenli bir liman özelliği taşır.

Geçtiğimiz bir kaç on yıla kadar Altın ve Gümüş daha çok değerli metal özellikleriyle, yani rezerv aracı olarak kullanılabilme özellikleri ile değerleniyorlardı. Ancak otomotiv ve özellikle de elektronik sanayinin hızla büyümesi altın ve gümüşü aynı zamanda demir ve bakır gibi birer sanayi metası haline de getirdi. İşte bu yüzden gümüş ve altın fiyatlarını incelerken sadece diğer para birimleriyle ve merkez bankalarının rezervlerindeki değişimlere bakmak yeterli bilgi vermez hale geldi. Altın ve gümüş hem ekonomik güvene, zıynet olarak fiziksel talebe, ve sanayi talebine bağlı olarak fiyatlanıyor. Kısacası pek çok bakımdan gümüş fiyatlarını analiz etmek temel pariteleri analiz etmekten daha zor bir hale geldi. Kaba bir EUR/USD analizini sadece faiz oranlarındaki ve merkez bankası politikalarındaki değişimlere bakarak dahi yapabilirsiniz. Çok ayrıntılı ve kısa vadede işlem yapmanıza olanak sağlayacak bir analiz olmaz ama fiyatın genel yönünü takip etmek için yeterli bir bilgi edinmiş olursunuz.

Örneğin FED para musluğunu daraltmaya, Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise ihracatta rekabetçi kalmak için para hacmini genişleteceğini duyurduğunda USD/JPY'nin genel yönünün uzun bir süre yukarı olacağını görmek için kahin olmaya gerek yoktur.

Ancak Gümüş ve Altın için artık aynı kolaylık söz konusu değil. Şöyle açıklamaya çalışalım. Genel olarak ekonomik krizler sırasında altın ve gümüşe olan talep artar. Bunun sebebi finansal sisteme olan güvenin azalması ve yatırımların düşmesi sonucunda paranın değerli metallere kaymasıdır. O halde bir türlü burnu bok çukurundan çıkmayan küresel ekonomi yüzünden Altın ve Gümüş fiyatları yükselmeli değil mi? Hatta tarihi zirvelerini yapmalı değil mi? Oysa gümüş fiyatları çok ilginç bir seyir izliyor.

2008'de mortgage krizi Amerika Birleşik Devletlerinden başlayarak tüm Avrupa'ya yayıldığında - ve malesef bizi de teğet geçmeyip saplayıp çıkardığında - Gümüş fiyatları yaklaşık üç ay boyunca dipsiz kuyuya düşer gibi inmiş, 2009-2011 arasındaki toparlanma sürecinde ise yükselmişti. Oysa standart değerli metal analizimiz doğru olsa bankalara olan güven azalınca insanların değerli metallere koşması gerekirdi. Ancak altın ve gümüş aynı zamanda endüstride çok kullanılan metaller. Özellikle, makina sanayii, elektronik ve otomotiv gümüşün ve özellikle altının en fazla kullanıldığı sanayi dalları. Bu da küresel krizlerin aynı zamanda altının ve gümüşün çok kullanıldığı ürünlere olan talebi azaltarak değerli metaller üzerindeki fiyat baskısı oluşturmasına neden oluyor. Kısacası altın ve gümüş eskiden olduğu kadar güvenli limanlar değil. Bir kriz döneminde sığınmayı umacağımız bu değerli metaller endüstriyel talep azalınca fiyat bakımından kötü etkileniyor.

Şimdi işin içine bir de güçlü dolar girdi. FED yavaş yavaş para musluğunu kısmaya başladı. Öte taraftan Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası ise parasal gevşeme sürecini devam ettirmek bir yana hızlandırarak arttıracakalrının sinyalini veriyorlar. Bu da dolara olan talebi arttırıyor. Dolar araçları cazip hale geldikçe Altın ve Gümüş'e olan talep de azalıyor. Bir yandan küresel kötü gidiş bir yandan da güçlü dolar önümüzdeki aylarda ve büyük ihtimalle 2015'in hemen hemen tamamında altın ve gümüş piyasalarına ayıların hakim olmasına sebep olacak. Genelde satışta ve kısa vadeli rallileri satış yönünde fırsat oalrak değerlendirmek doğru olacaktır. Ancak altın ve gümüşün günlük yüzde 5'e varan volatiliteye sahip olabildiğini unutmadan işlem yapın.


0 comments :

Post a Comment